2020 m. sausio 1 d., trečiadienis

RŪKAS




Telefonas netilo nuo skambučių. Raudotojos paslaugos buvo paklausesnės nei duobkasio. Kada nors – gal net po metų ar kitų – ji ne tik išlips iš finansinės duobės, bet ir pasilypės aukštėliau tiek, kad galės pati rinktis, kada ir kieno laidotuvėse darbuosis.
                      O kol kas atsakinėjo į kiekvieną skambutį ir stengėsi priimti tiek užsakymų, kiek įmanoma, net jei  tai reikšdavo bėgimą su kliūtimis iš vieno kapinių galo į kitą.
                      Paskutinis vakaro užsakovas nebuvo itin kalbus, veikiau niūriai santūrus - prislopinto balso ir be emocijų. Bet kartais taip būna. Žmonės iš sielvarto praranda gebėjimą ne tik blaiviai mąstyti, bet ir verkti. Todėl ir reikalinga ji, raudotoja, kad išsakytų, išdejuotų, išgyventų ir išmoktomis ašaromis įprasmintų amžinybėn išėjusiųjų refleksiją pasiliekančiųjų gyvenimuose.
                      Su ponu Santūriuoju (mintyse taip pakrikštijo jį jau per pirmą pokalbio minutę) susitarė susitikti velionio namuose, ten gaus tikslesnius pageidavimus ir, žinoma, pinigus.
                      Nebuvo labai toli, todėl nurodytą adresą pasiekė pėsčiomis, peršokinėdama per ką tik nulijusio lietaus paliktas šlapias pėdas ir gūždamasi nuo tamsos, kai jaukios senamiesčio gatvelės pamažėle įsivyniojo į pramoninio rajono džiungles.
                      Sėdėjo gana patogiame krėsle ir, nutaisiusi patį užjaučiančiausią veidą, dairėsi po erdvų būstą, vogčiomis vis žvilgteldama į  poną Santūrųjį. Kažkoks jis... Pėdos tvirtai įremtos į grindis. Pavargęs, bet sėdi tiesiai. Plaštakos ant kelių. Iš po švarko rankovių kyšantys marškinių rankogaliai skaudžiai balo ant randuotų riešų. Žvilgsniu pakilo iki jo įrudusio veido ir net krūptelėjo – jis akimis stačiai rijo ją. Pabandė nejaukią tylą užpildyti mandagybėmis, bet jis skubiai pastūmė jai voką ir paklausė, ar gali pavaišinti arbata. Ji linktelėjo ir paėmė pinigus. Buvo per daug. Ženkliai per daug. Kol sutrikusi mąstė, ką tai reiškia, arbatos puodelis jau garavo jos rankose. Gurkštelėjo – keistas skonis. Ir kvapas. Bet jo akys ragino, o su kiekvienu gurkšniu jų mėlynumas šviesėjo, skaidrėjo, tada visai išskydo ir kartu su kambariu pradėjo suktis aplink ją, vis greičiau, kol galiausiai išnyko migloje.
                       Dar nepravėrusi akių pajuto ryto drėgmę ant savo veido, o kūnu – šlapią žolę. Atsimerkė, atsargiai kilstelėjo skaudančią galvą. Bekraštė pieva skendėjo rudeniniame rūke. Jis vienmarškinis sėdėjo už kelių žingsnių nuo jos ir žiūrėjo kažkur į numanomos saulės pusę. Paskui perkėlė žvilgsnį į savo rankas ir pradėjo kalbėti. Pasakė, kad daugybę metų praleido nubaustas ir toli, skaudžiai susirgo ir grįžo numirti. Sakė, kad nori tai padaryti savaip. Bet nenori mirti vienas. Dabar jis jai papasakos viską – kaip ir kada gyveno, ką įskaudino, paliko, kuo nusikalto, ko gailisi ir ko ilgisi, jis nori, kad ji apraudotų jį mirštantį ir raudoje suminėtų viską, kas jam svarbiausia, mirdamas jis nori girdėti, kad nors vienam žmogui pasaulyje gaila jo išeinančio, nors ir ne iš tikrųjų, nors suvaidintai, bet gaila.
                      Pamačiusi jo rankoje blyksinčius ašmenis ji bandė pakilti, bet kojos pynėsi, tada kulnais spyrėsi ir atbula pabandė nuslinkti kuo toliau, tačiau jis, vis kalbėdamas, sugriebė ją ir prisitraukė. Ji raitėsi ir maldavo pasigailėti, o jis tebediktavo savo nematomo dienoraščio puslapius, glostydamas jai kojas, kaip kadaise paliktų vaikų galveles ir bučiavo jos kelius lyg žemę, po audros nusileidus lėktuvui...
                      ... Ji viena ranka bandė užspausti vis silpniau pulsuojančio kraujo geizerį, kita stipriai ir švelniai glaudė jo nusvirusią galvą prie savęs. Lūpomis vis paliesdavo jo smilkinius, vėstančią kaktą, o jos  plėšanti, purtanti rauda iš pačios liauno kūno gilumos kilo aukštyn ir tarsi peiliais pjaustė paukščių pieno tirštumo rūką, kuris krito ant žolės tvarkingomis klostėmis, paruošdamas rudenines įkapes žemei. 

2019.10.22

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą